Förra året fick Moderaterna i Svalöv ett hedersomnämnande från Öppna Moderater, vilket var ett bevis på en öppen och bra politik inom området. Vi förutsätter att man fortsatt står upp för hbtq-personers rättigheter och för Moderaternas hbtq-politik.

Efter att det nu står klart att Svalöv får ett nytt kommunalt styre där Moderaterna samarbetar med Sverigedemokraterna så vill vi påminna om att Moderaterna är ett parti med en genomtänkt, sammanhållen och bra politik för hbtq-personer och det ska gälla överallt – även i Svalöv.

Prideflaggan är en symbol för allas lika rätt att vara och älska den man vill. Det är symbolen för homo-, bi- och transsexuellas kamp för att få samma rättigheter som alla andra.

Att den nytillträdda kommunstyrelsens ordförande i Svalöv anser att kommunen inte bör flagga med Pride-flaggan och använde sig av orden ”förbjud exkluderingsflaggan nu!” är djupt problematiskt och rent förkastligt. Ett uttalande som ännu en gång bekräftar SD:s syn på HBTQ-personers rättigheter och lika värde.

Vi förväntar oss att Moderaterna i Svalöv klargör att de står bakom Moderaternas politik på området och bör snarast själva nu ta initiativ till en offensiv politik för att stärka hbtq-personers livssituation i Svalöv.

/Öppna Moderater

 

**Uppdatering**

Svar från Angelie Fröjd (M), gruppledare och kommunalråd i Svalöv:

”Hej och stort tack för att ni både delger och underrättar oss om ert uttalande.

Vi har hela tiden varit mkt noga med och kommer i fortsättningen att stå för moderata värderingar. För frihet, för allas lika värde och det står högt på vår agenda.

Flaggan kommer att svaja i fortsättningen även i Svalöv och vi är mkt stolta över att vi hbtq certifierat stora delar av förvaltningen. Då jag själv kandiderade till Öppna Moderaters Skånes styrelse är det en självklarhet att fortsätta och utveckla redan påbörjat arbete.

Mvh Angelie Fröjd Gruppledare och kommunalråd”