EP-kandidaten och HBTQ-kämpen Gustaf Göthberg Ⓜ️ har idag träffat två HBT-aktivister från huvudstaden Kigali i Rwanda. 

Av säkerhets skäl gick det inte att ta bild på Lily och Bob, men Gustaf berättar att dem är i Stockholm för möten med svenska HBT-organisationer. Gustaf Göthberg var en av få, om inte den enda, politikern som fick chans att träffa HBT-aktivisterna.

– De berättade särskilt hur förföljelserna ökar efter att ha varit relativt lugnt. Värre är det i Uganda och Kenya, i Rwanda är hbt-relationer inte olagliga. Nu är det mer våld och hot, säger Gustaf och fortsätter:

– Det finns ett par saker som kan göras. EU har gått in med 300.000 euro de senaste två åren i riktade insatser för att öka rättsstaten i landet. Inget har gått till civilsamhället. Med öronmärkta pengar kan EU göra mer för att stödja Hbt-rörelsen, berättar Gustaf Göthberg, nummer 5 på Moderaternas valsedel i EP-valet och en HBTQ-kämpe sedan många år tillbaka.