Inför Pride i Skellefteå som går av stapeln till helgen skriver Öppna Moderaters förbundsordförande Fredrik Saweståhl tillsammans med Andreas Löwenhöök (M), oppositionsråd i Skellefteå kommun, i tidningen Norran med anledning av RFSL:s senaste undersökning kring hatbrott. 

I artikeln skriver Fredrik och Andreas bland annat:

”Vi tar hatbrotten och kampen mot hedersförtryck och hedersvåld på största allvar. Vi vill se skärpta straff för hatbrott. Vi vill också stärka kunskapen om hatbrott inom rättsväsendet. Det ska inte vara skillnad på bemötande och stöd beroende på var man bor om man blir utsatt.

På samma sätt är vi mycket tydliga med att vi ser att hedersvåld och hedersförtryck drabbar hbtq-personer som ofta är en extra utsatt grupp. Vi vill se krafttag mot detta med en egen brottsrubricering, en ny kategori i lagen för att visa att nu är det allvar. Dessutom behöver hela kretsen av gärningsmän som ligger bakom när hedersbrott begås kunna straffas.”

Hela artikeln finner ni här.