Var är kritiken mot hetsjakten på hbtq-personer i Tanzania?

Läget för hbtq-personer i Tanzania förvärras nu drastiskt. Medierapporteringen talar om lagar som ger 30 års fängelse för den som är homosexuell. I landets största stad Dar es Salaam bildar guvernören en specialstyrka som ska jaga homosexuella på nätet och på andra ställen. Myndigheter på alla nivåer uppmanar till angiveri. Samtidigt är Tanzania ett land som i decennier varit en av de största mottagarna av bistånd från Sverige.

  • Det som nu sker i Tanzania är ännu ett gigantiskt bakslag för hbtq-rättighter i Afrika. Det är beklämmande att höra hur dess makthavare uttrycker sig. Situationen är fruktansvärd och måste få ett slut. Det är dags att sätta hårt mot hårt i Tanzania. Respekterar man inte mänskliga rättigheter då får man stå sitt kast och då ska man inte ha svenska skattebetalares pengar i bistånd.

  • Det är också märkligt tyst från den svenska regeringen i dessa frågor. Var är Margot Wallström? Var är regeringen? Kritiken måste vara skarp och hård men istället är det tystnaden som ekar över världen. Uppenbarligen ingår hbtq-personers rättigheter i prioriteringarna för den så kallades ”feministiska politiken”.

  • Vi kräver att Sveriges regeringen markerar mycket skarpt mot Tanzania, att Sverige gör allt i sin makt för att även EU ska markera skarpt mot Tanzania samt att allt bistånd som ens riskerar att hamna i händerna på de Tanzanias makthavare omedelbart dras in.


Fredrik Saweståhl
Förbundsordförande
Öppna Moderater – Moderaternas hbtq-förbund