Regeringen slår hårt mot hiv-preventionen i Sverige

I höstas kom det överraskande beskedet från sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) att staten genomför en drastisk nedskärning av budgeten för det hiv-preventiva arbetet. I klartext ett hårt slag mot arbetet för att stoppa hiv i samhället. Regeringens halvering av stödet innebär att kommuner och landsting inte längre får några pengar. Det innebär i sin tur att all verksamhet som finansierats med dessa pengar nu är hotade i hela Sverige. I Stockholm försvinner över 9 miljoner kronor. Oron är stor för vad detta ska innebära för det viktiga arbetet mot hiv och andra sexuellt överförbara sjukdomar. Informationskampanjer kan komma att upphöra, kondomutdelningen till ungdomar och riskgrupper stoppas. Det är långtgående konsekvenser av en ogenomtänkt besparing från Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Att förbygga hiv och andra sexuellt överförbara sjukdomar är så oerhört mycket billigare än att behandla sjukdomar. Pengarna som nu försvinner från staten väljer vissa landsting att kompensera delvis på egen hand. Det är bra men det innebär att regeringen tvingar landstingen att ta från andra delar av vården för att det preventiva arbetet ska överleva. Det är ett rimligt krav att regeringen backar och återställer stödet till hiv-preventionen, det är en vinst för hela samhället. Fredrik Saweståhl Förbundsordförande Öppna Moderater – Moderaternas hbt-förbund Marcus Sköld 2:e vice distriktsordförande Öppna Moderater Stockholm