Öppna Moderater med på kongress med EPP – Europas största parti

EPP – European Peoples Party det största europeiska politiska partiet, där både Moderaterna och Kristdemokraterna är medlemmar, har haft kongress. Bland deltagarna fanns för första gången representanter för the European Centre-Right LGBT Alliance däribland Öppna Moderaters förbundsordförande Fredrik Saweståhl.

The European Centre-Right LGBT Alliance har funnits sedan 013 då nätverket grundades i Berlin. Idag ingår 10 organisationer i 9 länder varav de flesta är allierade med partier som tillhör EPP. Mot den bakgrunden har the LGBT Alliance och EPP inlett en samverkan och för första gången bjöds en officiell delegation in som gäster till en kongress. På plats var 4 personer som deltog på seminarier och workshops och i det stora minglande som präglar kongressen som totalt har runt 2000 deltagare.

  • Det är naturligtvis viktigt att EPP som verkligen är den största politiska kraften på Europanivå väljer att bjuda in vårt hbtq-nätverk och närma sig våra frågor. Det finns partier och länder som är långt ifrån där Sverige och en rad andra befinner sig i hbtq-frågorna. Vårt mål är att vara med och bidra till ändring, säger Fredrik Saweståhl

På plats träffade och lyfte delegationen hbtq-frågor såväl med Europaparlamentariker från olika länder som med Europaparlamentets talman Antonio Tajani, partiföreträdare, parlamentariker och ministrar från en rad olika länder, European Democrat Students och YEPP – Youth of EPP.

  • Kongressen är ett bra tillfälle att tala med oerhört många människor och vi försökte verkligen ta vara på det. Att få några minuter med Europaparlamentets talman var givande. Annars var det som alltid i de här sammanhangen fint att se hur uppskattade Moderaterna och våra företrädare är på den här nivån inte minst Anna Kinberg Batra, konstaterar Fredrik Saweståhl

För the European Centre-Right Alliance handlade kongressen om att skapa kontakter, göra sig kända och nå ut med budskapet för att koppla ihop center-höger hbtq-nätverk och personer i fler länder och partier.

  • Vi skapade värdefulla relationer under två både givande och späckade dagar på Malta och EPP-kongressen. Det tar vi med oss i vårt fortsatta arbete. Jag tar också med mig det fantastiska tal som avslutade hela kongressen då Europas och en av världens viktigaste politiker Angela Merkel klev upp på scenen, avslutar Saweståhl